Albertslund Cykelrute

Albertslundruten er først og fremmest de københavnske pendleres første supercykelsti. Men det er samtidig en grøn tur, som giver mulighed for at studere hovedstadens udvikling fra tætpakket storby til forstædernes havebyer.

Ruten begynder idyllisk i en ådal tæt ved en golfbane, og 17,5 kilometer senere står man lettere forpustet på Vesterport Station i hjertet af København.

Albertslundruten, også kaldet C99, har gjort det hurtigere og nemmere at være cykelpendler.

Ruten går så vidt muligt gennem grønne områder, hvor biltrafikken er adskilt fra cykeltrafikken, man kan få luft i dækkene flere steder, og selv om formålet først og fremmest er at få 20 pct. flere til at cykle på job eller uddannelse over længere afstande, så er ruten også en oplagt mulighed for en udflugt.

Cykler man fra København og ud, følger man samtidig sporene af Københavns moderne udvikling. Man ser det allerede, når man cykler gennem ruten på Frederiksberg, hvor mange veje stadig er domineret af store villaer og palæer i stedet for boligblokke. Frederiksberg blev en selvstændig del af hovedstaden allerede i 1857, året efter at voldene blev sløjfet som Københavns grænse, og det blev sammen med Østerbro borgerskabets foretrukne sted at bo.

I Vanløse ser man næste del af udviklingen – en meget gammel landsby, der nu er en del af København, og hvor nye boligblokke skød op i begyndelsen af 1900-tallet, efterhånden som byen fik vokseværk.

På vejen ud mod Albertslund bliver bygningerne yngre og yngre, og det sidste stræk mellem Glostrup og Albertslund er der grønt og landligt. Har man kræfter til det, er der en oplagt mulighed for at tage videre ud i Vestskoven, Danmarks yngste store skov.

Foto: Søren Rud

Share Button
  • Cykling, vandretur, studere byudvikling, picnic.
  • Albertslundruten, C99, åbnede i april 2012. I 2014 åbnede supercykelsti nr. 2, Farumruten, C95. I alt er der planlagt 28 ruter på tilsammen 500 km.
  • Spørg en dansker, hvad den mest skovrige kommune i Danmark er, og svaret er næppe Albertslund. Ikke desto mindre er 40 pct. af Albertslund dækket af skov. Til sammenligning er ca. 26 pct. af Silkeborg Kommune og 24 pct. af Bornholm skovareal.
  • Varieret natur på ruten, der bl.a. krydser Den Grønne Sti på Frederiksberg, Damhussøen og Damhusengen, Grøndalsparken og Vestskoven.
  • Ruten kan benyttes af kørestolsbrugere.
  • Flere steder undervejs, hvor man kan gøre stop og eventuelt slå en kort omvej ind i byerne langs ruten.
1 km

Del lokation automatisk