Brumleby

Da Brumleby blev opført for 150 år siden, lå bebyggelsen langt uden for byen, på Østre Fælled. Det skete efter den store koleraepidemi  i 1853, hvor 4.800 københavnere døde af sygdommen. Meningen var, at beboerne skulle have lys og luft og grønne områder, og det har de stadig i denne fredelige enklave, der nu ligger inde midt på Østerbro.

Når man går ad de offentlige veje og stier mellem de fire rækker af gule og hvide toetages boligblokke, kan man godt fornemme, at inspirationen er kommet fra italienske landarbejderboliger. De  høje, opstammede lindetræer på de grønne plæner mellem husrækkerne kan med lidt god vilje godt bringe tankerne hen på en godsbesiddelse på Posletten.

De mange grønne friarealer og den megen luft mellem husene var en helt ny måde at planlægge boligområder på i 1850’erne, og den intime stemning tiltalte også de mange unge studerende, som i 1960’erne rykkede ind i de små lejligheder.

Det var bl.a. takket være dem, at planerne om at rive det fredede og historiske område ned og erstatte det med et mere ’tidssvarende’ socialt boligbyggeri blev forhindret. I stedet blev hele området renoveret og istandsat, og nogle af lejlighederne blev slået sammen og gjort større.

Derfor emmer området stadig af fred og ro og landlig idyl, lige bortset fra når der er koncert eller store fodboldkampe i Parken, som er nærmeste nabo til Brumleby.

Foran nogle af husene er der små, grønne private haver, og i den ene ende af bebyggelsen er der skabt en legeplads, som skal afspejle områdets ukonventionelle karakter og vender det hele lidt på hovedet med huse, der er vinde og skæve, og betegnes som en ’rumtosset legeplads’.

Foto: Søren Rud

Share Button

DATA & LINKS

Brumleby
Østerbrogade 57
2100 København Ø

  • Gåture, fred og ro, historisk inspiration, legeplads.
  • Brumleby hed tidligere Lægeforeningens Boliger og blev bygget af Lægeforeningen som ’Boliger for de ubemidlede klasser’. ’Brumleby’ var et kaldenavn helt fra starten og henviser til den ’brumlende’ lyd fra det græssende kvæg på den nærliggende Østre Fælled.
  • Brumleby er optaget i den danske kulturkanon.
  • Forfatteren til bl.a. ’Pelle Erobreren’ og ’Ditte Menneskebarn’, Martin Andersen Nexø, boede som barn i 1870’erne i Brumleby.
  • Forfatteren til bl.a. ’Frøken Smillas fornemmelse for sne’, Peter Høeg, boede også en lang årrække i Brumleby.
  • Lindetræer, akacietræer, frugttræer og haveplanter.
  • Adgang for kørestolsbrugere.
  • Der er adskillige caféer m.m. på Østerbrogade.
1 km

Del lokation automatisk