Bybier, Københavns Rådhus

Det grønne København er et eldorado for honningbien, som efterhånden er blevet en truet art pga. udbredt brug af pesticider. Takket være Foreningen Bybi er der nu masser af bier i København, og der kommer stadig flere til. Bl.a. på toppen af Københavns Rådhus. Det er ikke blot godt for blomster og planter i byens haver, parker og grønne områder. Det byder også på spændende oplevelser, for eksempel når biernes honning skal høstes.

Bierne betyder, at der kan høstes flere saftige æbler i kolonihaverne og flere jordbær og squash i byhaverne, og at vi får en sundere og mere alsidig natur. En honningbi flyver i en radius på to kilometer fra sit bistade, så der findes ikke et eneste sted i København, hvor man ikke kan holde bier. De kan altid finde et område med blomster, hvor de kan suge deres honning og befrugte blomsterne.

Flere steder kan man komme og følge med i biernes summen ud og ind af deres bistader, og Foreningen Bybi laver arrangementer for både børn og voksne, hvor man kan lære mere om biernes liv og være med til at høste deres honning.

Alle – både private og virksomheder – kan adoptere en bifamilie og få stillet bistade op på taget, i haven eller det fælles gårdanlæg. Samtidig er man med til at skaffe arbejde for de tidligere hjemløse, langtidsledige, psykisk sårbare og andre socialt udsatte, som indgår i Bybis gruppe af biavlere, som passer bierne og udvinder og sælger honningen. Bybierne findes på mange af byens tage – bl.a. på toppen af Københavns Rådhus – og man kan komme helt tæt på dem ved Observatoriet i Botanisk Have, på Carlsberg og på Bybis hovedkvarter på Sundholm.

Foto: Søren Rud

Share Button

DATA & LINKS

Bybier, Københavns Rådhus
Rådhuspladsen
København K

  • Man kan se ByBiernes stader ved Observatoriet i Botanisk have, ved Carlsberg, hos Bybi på Sundhold, hvor der holdes ’åben bigård’, og fortælles om bierne og deres liv og høstes honning.
  • Bierne på taget af Københavns Rådhus kan opleves efter aftale med bybi.dk
  • Ligesom mennesker stammer honningbien oprindeligt fra Afrika.
  • I dag bestøver bier 70 pct. af alle blomster og afgrøder, og hvis den ikke eksisterede, ville vi mangle 30 pct. af alle vores næringsmidler.
  • Verdens ældste bi-fossil er 100 millioner år gammelt.
  • I byen bruges der ikke pesticider. Det er en af grundene til, at bybier har det bedre end bier på landet.
  • Bier er ekstremt lugtfølsomme, og hvert bistade har vagtbier med supernæser, der afviser trækbier, der kommer tilbage og har været i kontakt med for eksempel sprøjtegifte.
  • De tungmetaller, vi har i luften i byen, trænger under honningproduktionen ind i biens krop og forurener derfor ikke honningen. Derfor er byhonning et 100 pct. rent naturprodukt.
  • Bier og blomster
1 km

Del lokation automatisk