Classens Have

Kunne man skrue tiden godt et par hundrede år tilbage, ville der lyde geværskud, krigslarm og dødsskrig, men i dag ånder stedet fred og idyl inde bag gitterporten i Classensgade. Her ligger en af Københavns bedst bevarede hemmeligheder godt gemt af vejen i læ af den smukke, nyklassicistiske boligblok, som omkranser den romantiske eventyrhave.

Her er der mulighed for at gemme sig og gå på opdagelse i krattene på og omkring de gamle beskyttelsbunkere, krybe i skygge under de høje kastanjetræer, smide sig i solen på græstæppet eller fordybe sig i en bog på en af anlæggets mange Københavnerbænke, mens børnene boltrer sig på gyngerne og i legehuset på havens legeplads.

Det er et haveanlæg, som inviterer til picnic og tilbyder et uforstyrret pusterum midt i byen på en varm sommerdag, hvor andre parker kan være overfyldte.

Classens Have er en del af et tidligere landsted, som strakte sig fra Sortedams Sø og ned til Strandboulevarden. Under englændernes belejring af København i 1807 foretog danskerne et udfald fra Kastellet, hvor de nedbrændte både landstedets lystslot og dets mange træer for at forhindre englænderne i at søge dækning.

Efter krigen lå haven i mange år hen som et vildnis. Den nuværende have er det eneste, som er tilbage af det tidligere parkanlæg, og den blev indrettet samtidig med opførelsen af det omkringliggende boligkompleks i 1924.

Haven er opkaldt efter generalmajor Johan Frederik Classen, der oprindeligt ejede landstedet, og som der står en mindeobelisk for ved indgangen til anlægget.

Foto: Søren Rud

Share Button

DATA & LINKS

Classens Have
Classensgade 60 eller Arendalsgade 6
2100 Kbh. Ø

  • Solbadning, afslapning, fordybelse og leg.
  • Bænke og legeplads for småbørn.
  • Det militære fremstød i Classens Have var en af de få vellykkede operationer under Københavns belejring i 1807. Krigen endte med et sviende dansk nederlag, hvor englænderne endte med at terrorbombe København og erobre hele den danske flåde.
  • J.F. Classen grundlagde krudtværket og kanonstøberiet i Frederiksværk og ejede godser i Nordsjælland og på Falster foruden landstedet og lystejendommen Justineborg ved den nuværende Classens Have, som blev nedbrændt i 1807.

  • Hans almennyttige fond, Det Classenske Fideikommis, eksisterer stadig med dronning Margrethe som protektor.
1 km

Del lokation automatisk