Det Kongelige Biblioteks Have

Der er meditativ stemning, skyggefylde træer og blomstrende bede omgivet af smukke bygningsværker. Og så er vi lige midt i den politiske, litterære og økonomiske magts centrum. Gå ind gennem porten i Rigsarkivet over for Christiansborgs hovedindgang i Rigsdagsgården, og du befinder dig midt i Det Kongelige Biblioteks Have – kaldet Bibliotekshaven.

Her er en andægtig ro, som kun brydes af lyden fra de kaskader af vand, den otte meter høje vandskulptur midt i anlægget sender ned i sit bassin. Og når Rådhusuret i det fjerne slår sine timeslag, markeres det med ekstra høje stråler og plasken fra skulpturens top.

Her kan man ikke blot nyde blomsternes skiften med årstiderne, de mange formklippede træer og vildvinen, der klatrer op ad den gamle biblioteksbygnings mure. Man kan også fordybe sig i en bog eller blot filosofere lidt over livets vilkår sammen med en skulptur af den verdensberømte filosof Søren Kierkegaard, der sidder og skuer ud mod et sted bag de røde mure.

Kommer du her midt på dagen, kan du være heldig at træffe nogle af Folketingets ansatte eller medlemmer, som også kommer her i deres frokostpause for at finde fred og tid til eftertanke.

Haven er anlagt i 1920 på et opfyldt område, hvor Christian 4. tidligere havde sin krigshavn, Tøjhushavnen. Denne tidligere maritime funktion afsløres bl.a. ved de indmurede, gamle fortøjningsringe, som stadig sidder i den vestlige mur ind til Tøjhusmuseet.

Foto: Scanpix/Kristoffer Juel Poulsen

Share Button

DATA & LINKS

Det Kongelige Biblioteks Have
Søren Kierkegaards Plads 1
1016 København K

  • Instagram: #detkongeligebibliotekshave
  • Fred, ro og fordybelse.
  • Både Proviantgården øst for Bibliotekshaven og Tøjhusbygningen mod vest er oprindelig fra 1604 og var lagre for den krigsflåde, som opankrede i Tøjhushavnen, hvor Bibliotekshaven ligger i dag.

  • Proviantgården er blevet hærget af flere brande, senest i 1992, men er hver gang blevet genopbygget. Rigsarkivet ud mod Rigsdagsgården stammer fra 1720.

  • Det Kongelige Biblioteks hovedbygning blev opført 1898-1906.
  • Vandskulpturen midt i Bibliotekshaven er opført i bronze og udført af billedhugger Mogens Møller i forbindelse med indvielsen Det Kongelige Biblioteks nye tilbygning ved havnefronten, Den Sorte Diamant, i 1999.
  • Der er adgang for kørestole fra Søren Kierkegaards Plads ved Den Sorte Diamant.
  • Der er flere restauranter i nærheden – bl.a. i Den Sorte Diamant.
1 km

Del lokation automatisk