Enghaveparken

Engang var her marker og strandenge med græssende køer. Det er svært at forestille sig i dag, hvor Enghaveparkens plæner og farvestrålende staudebede ligger omgivet af høje boligkarreer for enden af den travle Istedgade. Men i gammel tid lå området uden for byen og var en del af det landlige stræk, som førte ned til vandet ved Kalveboderne. Nu er Enghaveparken sammen med naboen Enghave Plads et populært samlingssted for hele Vesterbro.

Kommer man en sommeraften, er her legende børn på legepladsen, familier med madkurv, venner, der spiller petanque, unge i fuld fart på basketbanen og ældre i mere adstadigt tempo langs de snorlige stier. Her er også god plads og ro til bare at sidde på en bænk og kigge på springvandet i bassinet.

Parken blomstrer fra det tidligste forår til sent efterår. Flottest tager staudebedene sig ud i højsommeren, hvor der er fuldt blus på alle farverne. Det tiltrækker også mange sommerfugle, som flakser rundt og konkurrerer med blomsterne om at være mest iøjnefaldende.

Parken åbnede i 1929 og skulle være en folkepark, så bydelens beboere kunne få noget natur og frisk luft i smukke omgivelser. Det var der brug for. Vesterbro var på det tidspunkt blevet tæt bebygget, og livet i baggårdene var ikke det sundeste.

Enghaveparken er stadig i høj grad bydelens egen park, og derfor er bl.a. børn fra skolerne på Vesterbro blevet spurgt om deres ønsker til fremtidens park. Parken skal have et kraftigt ansigtsløft, og mange af børnenes ideer er med i planen, der skal sikre, at Enghaveparken fornyer sig uden at miste sin sjæl.

Foto: Scanpix/Pia G. Hansen

Share Button
 • Afslapning, solbadning, leg, boldspil, picnic, havevandring, kulturarrangementer.
 • Legepladsen er bemandet i dagtimerne, og man kan låne f.eks. stylter og bolde.
 • Oprindeligt var området en fælled, hvor lokale bønder lod deres køer græsse på området ned mod vandet.

 • I 1885 blev der anlagt næsten 500 kolonihaver til byens voksende befolkning – dengang hed området Dronningens Enghave.

 • I 1925 blev det besluttet at anlægge en folkepark, og den åbnede fire år senere som Enghaveparken.
 • Enghaveparkens lille tribune var stedet, hvor der i 50’erne blev holdt de første asfaltballer til den nymodens pigtrådsmusik. Det var den helt nyuddannede arkitekt, Arne Jacobsen, som tegnede Enghaveparken.
 • Enghaveparken er først og fremmest domineret af staudebede. Her er også en del høje træer, men mange er efterhånden fældet på grund af ælde og sygdom. De er erstattet af robinie- og lindetræer, der med tiden vil vokse sig store.

 • Parken tiltrækker mange fugle, bl.a. hejrer og måger og diverse småfugle, som fylder luften med sang og kvidder særligt i forsommeren. Egern og ræv kan ses i parken – rævene har huler i det nærliggende jernbaneterræn og vover sig ind i parken på de mere øde tidspunkter af døgnet.
 • Egnet til kørestolsbrugere.
 • Mange cafeer og spisesteder samt kiosker og supermarkeder i nærheden.
 • Der er opstillet borde, hvor man kan bruge medbragt grill.
1 km

Del lokation automatisk