Gentofte Sø/Brobæk Mose

Gentofte Sø overrasker. Selv om den i fugleflugt ligger bare otte kilometer fra Rådhuspladsen i København og klos op ad en travl motorvej til den ene side, er den en af landets reneste søer, og naturen er ualmindelig rig og varieret. Naboen Brobæk Mose er fredet og lokker med en urskovsagtig stemning.

Brobæk Mose hedder i daglig tale ofte ’Insulinmosen’, fordi den har været brugt som rekreativt område for diabetespatienter ejet af Nordisk Insulin Laboratorium, der i dag er en del af Novo Nordisk.

Skoven i den nordlige del af moseområdet har ikke været dyrket af mennesker i et halvt århundrede, men har fået lov at passe sig selv og udvikle sig naturligt. Det har givet planter og dyr gode betingelser, blandt andet er her adskillige sjældne orkideer eller gøgeurter, som de også kaldes på dansk.

Mosen var oprindelig en del af Gentofte Sø, men søen er blevet afvandet og brugt til tørvegravning og er derfor mindre i dag end tidligere. Løberne ved, at ruten rundt om søen er 2,5 kilometer, men der er mulighed for at udvide og slå nogle sving undervejs. Det er en populær rute for både løbere og vandrere med smukke udsigter undervejs.

Det gamle Gentofte lå ned til søen. Det er der ikke mange spor efter længere, men her findes nogle gamle, gule bygninger, som fra 1795 var skotten Alexander Mitchells strømpefabrik. Fabrikken lå ved en sø, for der skulle bruges meget vand, når strømperne skulle farves eller bleges.

Samtidig var Gentofte Sø drikkevandsforsyning for København helt frem til 1959, og vandet er stadig meget rent, søen er blandt landets ti reneste. Man kan leje både på søen, og fra båd må man også fiske, hvis man har fiskekort. Det kan man købe på Gentoftes borgerservice.

Foto: Scanpix/Anders Tvevad

Share Button
  • Løb, leg – legeplads i den sydlige ende af søen, vandretur, fiskeri, bådtur, natur, fuglekigning.
  • Gentofte Sø er skabt under sidste istid, og der har boet mennesker i området siden stenalderen.

  • Forstavelsen ’gen’ i Gentofte menes at betyde ’den givende’ og har hentydet til søens rige forekomst af fisk. Beliggenheden har været ideel med rigelig adgang til rent vand og masser af føde. Siden er Gentofte vokset som landsby tæt ved søen, men det er der ikke mange spor efter i dag, hvor Gentofte er en del af København.

  • Gentofte Sø har været brugt både til industri, tørvegravning, vandindvinding og til at høste tagrør fra, ligesom der har været græsning ned til søen. I dag er den udelukkende brugt til rekreative formål.
  • Der er karper i Gentofte Sø, der bl.a. blev serveret ved Christian 4.s hof, og der fanges stadig karper – de største vejer over ti kg.
  • Mange fugle og insekter. I krattene mange småfugle, de fleste somre bl.a. sangfugle som nattergal og sangdrossel. På søen en lang række svømme- og andefugle.

  • Omkring Brobæk Mose får naturen lov at passe sig selv, og derfor opstår der en urskovsagtig stemning med væltede og døde træer, der giver både fugle og insekter gode levesteder. Området kan også prale af usædvanlig mange orkidé-arter.
  • Stien langs Gentofte Sø kan benyttes af kørestole.
  • Nej, men søen og mosen er et oplagt picnicsted.
1 km

Del lokation automatisk