Haveselskabets have

Vandet klukker fra en af de mange små fontæner. Et rødt egern vimser rundt på den gulkalkede mur, hvor solens flimren gennem trækronerne tegner fine skygger i konstant bevægelse. Haveselskabets have er Frederiksberg Haves diskrete nabo, men har en helt anderledes stemning og fornemmelse af tid og ro.

Det er ikke her, man bliver overhalet af forpustede løbere eller travle cyklister. Faktisk må man slet ikke have cykler med i haven. Dem stiller man pænt fra sig ved indgangen. Haveselskabets have er skabt til adstadig nydelse og inspiration.

Haven, som også kaldes Det Kongelige Haveselskabs Have, har ligget flere steder, før den fik sin plads her neden for Frederiksberg Slot, som ofte dukker op i synsfeltet, når man går rundt i haven.
Jorden var en del af slottets køkkenhave, men da slottet ikke længere skulle være sommerresidens, forsvandt behovet for køkkenhaverne, og haveselskabet rykkede ind.

Fra begyndelsen var haven tænkt som et sted, hvor haveejere kunne finde hjælp og ideer til deres egne haver, og sådan fungerer den også i dag. Og selv om der er en vidunderlig fornemmelse af tidslomme, når man varmer ryg op mod en solbagt bænk med udsigt til springvand, gamle træer og statuer, er det ingen museumshave. Anlæggene fornyes med jævne mellemrum, så også nye idéer og idealer får plads.

Ved indgangen til haven fra Frederiksberg Runddel ligger bygningen med det spøjse navn Brøndsalen. I en periode var her et kursted, og i Brøndsalen kunne gæsterne indtage det efter sigende helbredende kildevand fra brønden.
I dag er Haveselskabets have en kur mod storbystress.

Foto: Scanpix/Mads Jensen

Share Button

DATA & LINKS

Haveselskabets Have
Frederiksberg Runddel
2000 Frederiksberg

 • Haveinspiration, fred, afslapning, gåture, picnic.
 • Hunde og cykler må ikke medtages.
 • Haven er åben døgnet rundt.
 • Det Kongelige Danske Haveselskab er det europæiske kontinents ældste og verdens næstældste haveselskab. Det blev dannet efter engelsk forbillede i 1830 for at udbrede kendskabet til havekunsten.

 • Den nuværende have blev anlagt i 1884, da Frederiksberg Slot ikke længere skulle bruge jorden til køkkenhaver. På det tidspunkt lå haven tæt ved, hvor Skt. Thomas Plads ligger i dag, men datidens storbyforurening med kulstøv var hård ved planterne, så da muligheden opstod, flyttede haven ud til foden af Frederiksberg Bakke.

 • Det er i øvrigt den tredje placering, haven har haft. Haveselskabets første have lå på hjørnet af Sortedams Dosseringen og Østre Farimagsgade.
 • Haven har fået egne bistader, og honningen fra haven kan købes flere steder på Frederiksberg.
 • De ældste træer og hække går helt tilbage til havens anlæg og er altså over 100 år. Her er mange sjældne træer og blomster, og de varierede beplantninger giver sammen med vandløb og småsøer gode betingelser for fugle og insekter.

 • Der er mange sangfugle og andre småfugle, og blandt pattedyrene har egernet også fundet ud af, at haven er et glimrende spisekammer.
 • Haven dyrkes giftfrit, bl.a. for at give bierne og andre bestøvende insekter de bedste betingelser og for at inspirere andre danske haveejere til at gøre det samme.
 • Ingen særlige faciliteter, men de fleste stier er velegnede til kørestole.
 • Lige ved indgangen ligger gourmetrestauranten Mielcke & Hurtigkarl, som bruger urter fra haven i madlavningen.

 • Der er flere steder i haven, hvor man kan spise sin medbragte mad, men tag selv skraldepose med, og tag skraldet med ud af haven.
1 km

Del lokation automatisk