Havneparken

For et par årtier siden var Islands Brygge et nedslidt industriområde. Beboerne ville det anderledes, og nu er kajkanten langs havnen et af de mest søgte steder at tilbringe sommeren i København. Og Islands Brygge er blevet et eftertragtet sted at bo.

Sommeren igennem er havneparken ramme om koncerter og andre kulturbegivenheder, badning, grillaftener, boldspil, petanque og solnedgangsture hånd i hånd med udsigt til både det nye og gamle København.

Det er et af de områder i København, som en tidsrejsende fra 1950’erne ville have sværest ved at genkende.

Dengang lå her industri, nu ligger her næsten nøgne kroppe og bader i solen. Og hvor der engang blev opbevaret kul i store bjerge, er der græs. Jernbanen er skiftet ud med cykler, og hårdt arbejdsliv for tusindvis af københavnere er ombyttet med sommerlet fritid for endnu flere.

Det særegne ved havneparken er imidlertid, at sporene efter fortiden er der endnu og bliver brugt til at understrege stedets historie. Jernbanevogne, skinner, rester af skibe og maskiner indgår i parken. Mange af de gamle bygninger rummer i dag boliger, fundamenter er bevaret og brugt som afskærmning.

Allerede sidst i 70’erne gik de aktive beboere i området i gang med en plan for at omdanne det nedslidte og forurenede område til en bypark.

Første del af parken anlagde de selv og for egne indsamlede penge. Det var i 1984. Kommunen accepterede planerne, og ti år efter blev havneparken udvidet. Siden er der kommet kulturhus og havnebad til, og det har ikke gjort stedet mindre populært.

Faktisk er der arrangementer i parken cirka 75 pct. af tiden fra marts til oktober. Ikke mindst sommerfestivalen Kulturhavn er velbesøgt.

Foto: Thomas Rousing

Share Button
 • Afslapning, picnic, grillpladser, havnebad, kulturhistorie, boldspil, petanque, løb, havnepromenade, skaterbane, legeplads
 • Islands Brygge opstod i 1880’erne og er skabt af de opfyldninger af havnen, som skulle give plads til nye bebyggelser. Først til at rykke ind var Forsvaret, som blandt andet lagde beslag på Ny Tøjhusgrunden, hvor der kom tøjhus, altså våbenfabrik og ditto opbevaring. Navnet Artillerivej er et spor fra dengang.
 • br>
 • Københavns Havn havde blandt andet brug for oplagringsplads til tømmer og kul og flyttede ind på kajkanten.

 • Der kom dog hurtigt boliger i området, for byens befolkning voksede, og Islands Brygge og Amagerbro er de yngste af de københavnske brokvarterer.

 • Den bedst kendte industribygning var Sojakagen, det folkelige navn for Dansk Sojakagefabrik, der forædlede sojabønner til madolie og foder. Det var noget, der kunne lugtes i området, og beboerne klagede hyppigt over stanken.
 • Den 15. juli 1980 eksploderede udvindingsanlægget med et brag, der kunne høres over det meste af København, trykket blæste ruder ind så langt væk som Vesterbro, og flammerne oplyste hele bydelen.

 • 23 blev såret, og der skete enorme skader. Det blev begyndelsen til enden for Sojakagen, beboerprotesterne mod den tog til i styrke, og i 1991 lukkede den, og omdannelsen af Islands Brygge begyndte for alvor.

 • Gemini Residence – det karakteristiske luksusbyggeri for enden af Bryggebroen – er en omdannet frøsilo fra Sojakagen.
 • Cykel- og gangbroen Bryggebroen er fra 2006 og et populært sted at vise sin kærlighed ved at låse små hængelåse, elskovslåse, med navnene på de elskende fast.
 • Området kan benyttes af kørestole, handicaptoilet tæt ved Havnebadet.
 • Mange cafeer og restauranter i nærheden, herunder kulturhuset, borde og bænke til grill og picnic.
1 km

Del lokation automatisk