Kastrupfort

Hvor der engang stod kanoner, står der nu borde og bænke til fredsommelig picnic. Kastrupfort, eller Kastrup Batteri, som det hed engang, indbyder i dag til leg. Men engang var det blodig alvor.

Englænderne havde bombarderet København i 1807, og da Danmark tabte Anden Slesvigske Krig i 1864, opstod der en ny sikkerhedspolitisk situation. Danmark var nu et lille, sårbart land. Derfor opstod tanken om at befæste København til lands og til vands, så man i det mindste kunne forsvare landets hovedstad, mens man ventede – og håbede – på hjælp fra venligtsindede nationer.

Kastrupfort er et minde om dengang. Det blev bygget i 1886-1887 og skulle forsvare København, hvis der kom en flåde sydfra. Under Første Verdenskrig lå der 300 soldater i krigsberedskab her.

Befæstningen blev opgivet i 1920, og da Amager Strand åbnede for Københavns borgere i 1933, åbnede Kastrupfort med de tilhørende grønne områder som en folkepark. Her har bl.a. været friluftsteater og udskænkningssteder, inden tyskerne overtog stedet under Anden Verdenskrig.

Der går bl.a. historier om, at desertører blev skudt hernede i kasematterne, fordi der er skudhuller i væggen. Skeptikere peger på, at det ville have været et upraktisk sted at henrette mennesker, fordi der ikke er afløb i gulvet, så blodet kunne løbe væk.

I dag er den slags tanker fjerne, når man færdes på fortet, der mest af alt er en idyl. Løbere sætter pris på trapperne og bakkerne, når de skal udfordre sig selv, der er legeplads til børnene, og har man fået nok af strandlivet nede i Amager Strandpark, er fortet et oplagt sted at komme i ly for vinden og sandet og larmen.

Vær opmærksom på, at fortet kun er åbent i dagtimerne. Efter lukketid kan man godt komme ud igen – men ikke ind.

Foto: Stine Trier Norden

Share Button

DATA & LINKS

Kastrupfort
Amager Strandvej 246
2300 København S

  • Picnic, afslapning, historie, løb, lege, cykeltur.
  • Fortets gård var fra 1950 til 1963 friluftsbiograf i sommermånederne. Her var 1.200 siddepladser og 3.000 ståpladser, og hver dag i godt vejr var der gratis film, fx ugerevyer, tegnefilm, rejsefilm og meget mere.
  • Græs og gamle træer. For nylig er en del krat blevet ryddet, så konturerne af fortet træder tydeligere frem.

  • Fortet er omgivet af en voldgrav, hvor der er fisk som skaller, aborrer og sølvkarusser.

  • Der er mange småfugle på fortet, men i voldgraven er der ikke så mange, som man kunne forvente. Muligvis er det undslupne mink, som tager æg og fugleunger.
  • En del af stierne i området kan benyttes af kørestolsbrugere.
  • Restaurant Kastrup Fortet ligger i området.
  • Rundt omkring på fortet er der en del steder med borde og bænke, hvor man kan spise medbragt mad.
1 km

Del lokation automatisk