Køge Bugt Strandpark

Sæt ’Vestegnen’ og ’naturskønhed’ i samme sætning, og mange vil se spørgende ud. For Vestegnen er i store dele af Danmark mest kendt som noget med bøvl og betonbyggeri. Det er dybt uretfærdigt, og langs Køge Bugt står naturseværdighederne og aktivitetsmulighederne i kø.

En varm forsommermorgen bliver man mødt af duften af vilde roser og blomstrende hvidtjørn blandet med salt fra havet. Viberne flakser rundt og jager krager væk – de er lidt for glade for fugleæg efter vibernes mening. I krattet synger nattergale, i St. Vejleå kvækker frøer, i skoven kukker gøgen, og i lagunerne og åen springer fisk som ørred og aborrer.

Og hvor lagunerne med deres rørskove holder op, begynder sandstranden. Syv kilometer af den er der, oprindeligt skabt kunstigt ved at bygge uden på den oprindelige kystlinje. Den minder lidt om en Vesterhavsstrand, og det er ikke så mærkeligt. Der blev hentet 2,6 mio. små totter af den stikkende havgrønne græsart hjælme fra Vestkysten til at holde på klitterne, da stranden blev anlagt i slutningen af 70’erne.

Strandparken blev fra begyndelsen en succes, og selve stranden er bare en lille del af oplevelsen. Aktivitetsmulighederne er nærmest uendelige, og det er tydeligt, at de lokale har taget deres vandland til sig. Her løbes, bades, padles kajak, luftes hunde, sejles, leges, grilles, promeneres, udforskes og cykles.

Midt i herligheden ved de fredede områder omkring Ishøj Strand ligger kunstmuseet Arken, som er et af Danmarks ypperste museer. En sjælden mulighed for at kombinere natur og kultur.

Foto: Søren Rud

Share Button
 • Løb, badning, fiskeri, vandring, sejlads i både og kano og kajak, bålpladser, grillpladser, legepladser, fitnessredskaber, kite- og windsurfing, naturvejledning, fuglekigning, afslapning, solbadning, picnic. Året igennem mange arrangementer. En app med guide til oplevelser kan downloades fra strandparkens hjemmeside.

 • Cykel- og løberuten Vestegnsruten er 42 kilometer lang og officiel maratonrute. Den går gennem alle 7 kommuner på Vestegnen. 200 kilometer cykelstier binder området sammen, og der er cykelsti langs kysten hele vejen fra København til Køge.
 • Den inderste bred i de nuværende laguner er den oprindelige kystlinje. Den bestod mest af lavt vand og rørskov. I mellemkrigstiden opstod planen om at skabe en kunstig strand med fint sand længere ude i bugten, men arbejdet gik først i gang sidst i 70’erne, og parken blev indviet i 1980.
 • I gamle dage sagde man, at hvis viben byggede sin rede højt oppe på land, hvor det var tørt, så blev sommeren våd. Omvendt ville det blive en tør sommer, hvis vibens rede lå på en fugtig eng. Så prøv at holde øje med, hvor reden er.
 • Meget varieret natur med strand, lavvandede laguner, rørskove, åer, søer, enge og skov. Rigt fugle- og insektliv.
 • Den fredede orkidé skov-hullæbe vokser i skoven ved Ishøj Strand.

 • Der blev plantet 190.000 træer i forbindelse med anlæggelsen af strandparken, og de har efterhånden vokset sig høje.
 • Mange stier og faciliteter er kørestolsegnede.
 • Baderampe til kørestolsbrugere ved bl.a. Ishøj Strand.
 • Kiosker og cafeer flere steder.
 • Gode muligheder for at grille og lave bål.
 • Borde og bænke til picnic.
1 km

Del lokation automatisk