Kongelunden

Kongelunden er den klassiske skovtur på Amager. Kom en tidlig morgen i forsommeren og overlist en ræveunge, der vover sig ud for første gang. Eller en varm sensommernat, hvor insekterne sværmer. Mange af dem er sjældne, og enkelte kendes kun fra dette ene sted i Danmark.

En stor del af Amagers vidtstrakte naturområder er nyheder for københavnere og amagerkanere, men Kongelunden har været et udflugtsmål så længe, at den er en del af syngespillet ’En søndag på Amager’ fra 1848.

Og stemningen blandt Kongelundens aldrende træer er også anderledes end på den åbne fælled, hvor skovene først nu er ved at få fodfæste. Kongelunden er det, som mange vil kalde rigtig skov.

Fuglelivet i Kongelunden er varieret med over 300 arter, og i træktiden kommer der interesserede fuglekiggere fra store dele af københavnsområdet for at se fugletrækkene over Amager. Der er fugletårn i den sydlige del af Kongelunden, og med lidt held er der både traner og store rovfugle i luften. Og, nå ja, ikke sjældent en jumbojet. Lufthavnen er tæt på.

Hvis man kan lide fasaner, bør man også sende en venlig tanke til skoven her. Det var i Kongelunden, at det første gang lykkedes at få den farverige fugl fra Asien til at yngle for alvor. Det meste af den danske bestand kan spores tilbage herfra, hvor overhofjægermester baron Løvenskjold i 1800-tallet fik fasanen til at yngle, så den kunne brede sig – og kongen gå på jagt efter den.

I dag er Kongelunden et yndet udflugtsmål for ryttere, løbere, naturelskere og ikke mindst insektinteresserede. Den er også et godt sted at samle bær, urter og svampe. Blandt andet er her ramsløg i forsommeren – bare gå efter lugten.

Kongelunden har også hovedstadsområdets eneste vestvendte strand. Det trækker masser af kitesurfere til stranden ved sydvestpynten. På gode dage med vinden i den rigtige retning er der flere hundrede.

Foto : Martin Rivero

Share Button

DATA & LINKS

Kongelunden
2791 Dragør

  • Løb, vandring, ridning, cykling, fuglekigning, flykigning, picnic, overnatning med eget telt, mad over bål, indsamling af bær og urter og svampe, fritløbsområde til hunde, soppetur, windsurfing, kitesurfing.
  • Der har været mennesker i området siden oldtiden, men den nuværende skov – og navnet – skyldes Frederik 6., som navngav skoven i 1830.

  • Selve skoven kan i høj grad tilskrives geheimeråd Jonas Collin, som fik overtalt bønderne på Amager til at plante skov. De havde brug for træ til brænde og tømmer, og skoven var stort set forsvundet 100 år tidligere under svenskekrigene, som ikke efterlod meget skov tilbage i Danmark. Der er flere mindesmærker for Collin i skoven, og han har også fået en vej opkaldt efter sig.

  • I dag har Kongelunden vokseværk og er en del af den nye Naturpark Amager, der skal forbinde Amagers fantastiske naturområder endnu bedre.
  • Selv om her er både rådyr og ræve, mangler der flere almindelige pattedyr som egern og grævling. Det skyldes, at Amager er en ø, og nogle pattedyr bryder sig ikke om at krydse vandet.
  • Kongelunden består især af egetræer, hvad der giver en langt lysere skov end den mere almindelige danske bøgeskov. Egenes blade tillader lyset at komme ned på skovbunden, og derfor kan flere planter gro under træerne i en egeskov end i en bøgeskov. Og så er her ualmindelig mange skovbryn med hvidblomstrende planter i forsommeren, bl.a. hvidtjørn, mirabeller, slåen og hyld.

  • Her er flere sjældne planter, blandt andet orkideer, og insekt- og fuglelivet er usædvanlig varieret.
  • Der er handicapegnede skovstier.
  • Restaurant Kongelundskroen ligger i området.
  • Gode muligheder for at spise medbragt mad og lave mad over bål.
1 km

Del lokation automatisk