Landbohøjskolens Have

At træde ind i Landbohøjskolens Have på en forårs- eller sommerdag er som at blive lukket ind i et eventyr. Man rammes af et sansebombardement af farver, lyde, dufte, lys og skygge. Haven har over 6.000 forskellige planter, og dens tykkeste træ, blodbøgen, har en omkreds på 5 meter. Alle træer og planter er forsynet med navneskilte.

Haven blev anlagt i 1858 i datidens romantiske stil under stærk inspiration fra de landskabelige haver og med mange forskellige have- og parkrum. Her er løgplæne, hvor blomstrende løgplanter stikker hovederne op gennem græsset, blomsterbede, en skov, en lund, en stenhøj og åbne arealer.

Et oplagt sted at tilbringe en forårs- eller sommerdag i solen på en af de mange bænke eller på de græsplæner, som må betrædes.

Centralt i haven er der en sø med en ø i midten, som man kommer ud til ad en lille gangbro. Især er den berømt for sin rosenhave med hundrede forskellige rosenarter, som man komme til gennem en pergola af slyngroser, der vokser hen over hovedet på én. Både her og i krydderihaven bliver lugtesansen bombarderet, mens ænderne giver lyd fra sig i søen.

Bagerst i haven ligger Væksthuset, som er et gammelt drivhus, der er indrettet som café . Det er en have for solbadere, boglæsere og haveelskere, og alle besøgende synes at respektere stedets fred og idyl ved at tale stille og sagte.

Foto: Søren Rud

Share Button

DATA & LINKS

Landbohøjskolens Have
Bülowsvej 17
1870 Frederiksberg C

  • Intense plante- og sanseoplevelser, solbadning, boglæsning, fred og historisk idyl. Der er rundvisninger i haven den første onsdag og søndag i sommermånederne.
  • Åben fra solopgang til solnedgang.
  • Landbohøjskolens Have blev anlagt, samtidig med at Landbohøjskolen blev bygget i 1858, og den indeholder fortrinsvis have- og parkplanter. I 2007 blev Landbohøjskolen fusioneret med Københavns Universitet og fik det officielle navn ’Universitetshaverne på Frederiksberg’, men kendes stadig bedst under sit oprindelige navn. Haven blev fredet i 1965.
  • Det fritstående Tempeltræ er et af de mange forunderlige træer i haven. Det har ingen naturlige fjender hverken insekter, virus, svampe eller bakterier, og selv mennesker har svært ved at skade den.

  • Det siges, at der stod et stort tempeltræ i Hiroshima i Japan, hvor der som bekendt blev nedkastet en atombombe under Anden Verdenskrig. Tempeltræet blev brændt ned som et halmstrå som alt andet i flere kilometers omkreds, men allerede året efter havde det friske skud som den eneste plante overhovedet.
  • Ud over de 6.000 forskellige plante- og træarter tiltrækker havens blomster, mange forskellige slags sommerfugle og guldsmede.
  • I træerne lever egernet sit eget liv, og i skumringen dukker ræven ofte op.
  • Kørestolsbrugere kan færdes på de fleste stier i haven.
  • Café Væksthuset, som ligger inde i haven og drives af de studerende, har åbent mandag til fredag i dagtimerne.
  • Søndagsåbent med brunch og musik i sommermånederne.
1 km

Del lokation automatisk