Mosaisk Begravelsesplads

Det er Danmarks ældste jødiske begravelsesplads, som gemmer sig inde bag den høje røde mur på hjørnet af Møllegade og Guldbergsgade på Nørrebro. Under de høje lindetræer og de vildtvoksende bundplanter er danske jøder blevet begravet siden 1693, og der er en på én gang både alvorsfuld og uhøjtidelig atmosfære herinde på Beit Olam, som betyder Evighedens Hus på hebraisk.

De ældgamle, vejrbidte og prunkløse gravsten står tæt side om side over hele gravpladsen og stikker op mellem de vilde planter, som breder sig hen over gravene. Over 6.000 mennesker ligger begravet her, og det vil de blive ved med i al fremtid, for ifølge jødisk skik sløjfer man aldrig et gravsted.

Op mod halvdelen af gravstene findes stadigvæk og vender næsten alle i samme retning, nemlig mod Jerusalem.

Stedet kan på én gang synes både lidt uordentligt og ensartet, for ifølge den jødiske tradition er alle mennesker nemlig ’lige døde’, så der gøres ikke forskel på gravstederne. Og der er heller ingen blomsterbuketter, for man skal ikke plukke levende blomster til ære for de døde. I stedet for blomster lægger man eventuelt en lille sten på graven som tegn på respekt.

I mange år var gravpladsen inde bag den røde mur et lukket område, men i 2011 blev den åbnet for offentligheden fire dage om ugen.

Der er mange orienterende skilte, som fortæller om pladsen, jødiske skikke og de markante personer, som ligger begravet og har haft en betydelig indflydelse på det danske samfund.

Foto: Søren Rud

Share Button

DATA & LINKS

Mosaisk Begravelsesplads
Møllegade 12
2200 København N

  • Kulturhistorie, fred, ro og tid til overvejelser.

  • Begravelsespladsen har åbent søndag til onsdag kl. 10-18 fra 1. april til 30. september, dog ikke på jødiske helligdage. Mænd anmodes om at benytte hovedbeklædning, og jødiske kalotter kan lånes ved indgangen.

  • Man må kun færdes på stierne, da mange grave er umærkede og uden gravsten.

  • Det Jødiske Museum arrangerer guidede ture. Kontakt: info@jewmus.dk eller tlf.: 33 11 22 18.
  • Mosaisk Begravelsesplads i Møllegade blev taget i brug i 1693. I 1886 blev den afløst af en begravelsesplads på Vestre Kirkegård, men der fandt begravelser sted helt frem til 1967. Nogle gravsten ligger ned og følger skikken blandt sefardiske jøder, som stammer fra Portugal.

  • Blandt de begravede er bl.a. grundlæggerne af Bing & Grøndahl, medstifteren af Privatbanken, faderen til stifteren af Bonniers Forlag, grundlæggeren af Den Hirschsprungske Samling, H.C. Andersens nære veninde, Dorothea Melchior, og Niels Bohrs forældre.
  • Blandt de begravede er også medgrundlæggeren af Politiken Edvard Brandes’ første kone, Harriet, som begik selvmord, efter at hun havde været sin mand utro. Edvard Brandes, som i øvrigt havde en elskerinde, ligger ikke på begravelsespladsen, da han lod sig kremere, hvilket ikke er i overensstemmelse med jødisk tradition.
  • Lindetræer, efeu og masser af naturlig bundvegetation.
  • Der findes ingen bænke og må ikke nydes mad og drikkevarer på begravelsespladsen. Men der er flere kiosker og caféer i nabolaget
1 km

Del lokation automatisk