Nokken

Nokken er helt sin egen. Skæve, pudsige huse og skure i haver, der som regel er mere vild natur end parcelhusorden. En håndbajer på en bænk i solen med udsigt over havnen til Ørstedsværkets markante mure og høje skorstene. Små bådebroer med joller. Og en lille købmand, der i sommerhalvåret fungerer som samlingssted for både beboerne selv og folk på udflugt.

Der er næppe noget andet sted i København, hvor den strenge og nøje planlagte byudvikling i nye kvarterer som Sluseholmen, Havneholmen og Islands Brygge får så skarp kontrast. Haveforeningen Nokken er utæmmet idyl.

I alt består Nokken af over 100 små lodder, der egentlig begyndte som en skurby for fiskere og daglejere tilbage i 1920’erne og 30’erne. Siden udviklede området sig af sig selv og er reelt aldrig blevet gjort lovligt efter moderne lovgivning.

Fremover skal Nokkens særpræg sikres med en lokalplan, der fastslår, at Nokken er kolonihaver og ikke kan bruges til moderne boligbyggeri.

Som noget usædvanligt står det også i lokalplanen, at der ikke er krav til, hvordan husene skal se ud. De skal bare være brandsikre og holde sig inden for en vis højde. Ellers er der plads til eksperimenter, så Nokken fortsat kan være et pudsigt sammensurium af byggestile.

Nokken er sin egen, men trods navnet ikke sig selv nok, så derfor er fællesarealerne ned til vandet også til glæde for gæster. Der er samtidig planlagt en ny sti langs vandet og en cykelsti gennem området, der kan forbinde Nokken med de øvrige cykelruter i København.

Foto: KontraScanpix/aframe

Share Button

DATA & LINKS

Nokken
Islands Brygge
2300 København S

  • Picnic, grill, vandretur, cykeltur, udsigt, oplagt udflugt for have- og arkitekturinteresserede.
  • Islands Brygge og Nokken er historien om Københavns pladsproblemer. Oprindeligt var her strandeng, men i begyndelsen af 1900-tallet blev området inddæmmet og fyldt op, så der kunne blive plads til skibe, havneindustri og boliger. Det område, som Nokken ligger på, fungerede som losseplads.
  • I 1920’erne og 30’erne begyndte daglejere og havnearbejdere at få tilladelse til at bygge skure i området, ofte bygget med materialer fra den nærliggende losseplads. Ideen greb om sig, og i løbet af få år var der omkring 100 selvbyggerhuse, stort set det samme som i dag.
  • Nokken betyder i den her sammenhæng ’for enden af kajen’.
  • Nokken er et grønt område med træer og krat.
  • Mange småfugle.
  • Her kommer også rådyr og ræve fra naboen Amager Fælled.
  • Nej, og vejene er fortrinsvis græsstier og grusveje.
  • Købmand i sæsonen.
1 km

Del lokation automatisk