ØsterGro

En 600 m2 stor økologisk taghave i femte sals højde på toppen af et gammelt bil-auktionshus lyder som en historie fra New York, men den er ærkekøbenhavnsk. Stedet er Østerbro, foreningen bag hedder ØsterGro, og de 90 tons jord formet i sirlige højbede er blot et eksempel på, hvordan storbyhaverne i København også kan rykke op på tagene og blevet til frodige bylandbrug.

En af de første taghaver skød op på taget af en skur i en baggård på Nørrebro for tre år siden og blev til projektet TagTomat, der har spredt sig som en løbeild og i dag involverer op mod tusinde familie, som dyrker deres egne grøntsager og blomster i selvvandende ’kapilækasser’, som ikke kræver daglig pasning, og kan placeres både på ledige baggårdstage, på altaner eller som fortovshaver på en solrige pladser nede på jorden.

”Jeg har arbejdet som byplanlægger, hvor man snakker meget om at nedbryde sociale skel. Og det er lige netop, hvad der sker, når man bygger en plantekasse sammen og bagefter skal passe den i fællesskab. At byen så samtidig bliver grønnere, det er blot en positiv sideeffekt,” siger Mads Boserup Lauritsen, som er initiativtageren til projekt TagTomat og har måttet tage et helt år ud af kalenderen for at lave workshops for byens borgere og undervise dem i, hvordan man laver sine egne små haver.

De urbane haver har på rekordfart bredt sig i de københavnske brokvarterer. På taget af Blågårds Skole på Nørrebro er indrettet en taghave under navnet DYRK Nørrebro, men med de 90 tons jord på det store tag i Æbeløgade har ØsterGro udvidet begrebet til et egentligt by-tag-landbrug, hvor der udover masser af grøntsager også er bybier og høns, som producerer hhv. honning og æg, til de foreløbigt 17 medlemmer af foreningen.

”Vi har ingen illusioner om at københavnerne kan blive selvforsynende med landbrugsvarer fra byhaver og –landbrug, men vi vil gerne være et bindeled mellem byen og økologiske landbrug udenfor byen, inspirere til lokale økologiske markeder og formidle viden om fødevareproduktion – både på byens tage og ude på landet,” siger Livia Urban Swart Haaland, som er en af initiativtagerne til ØsterGro.

Foto: Søren Rud

Share Button

DATA & LINKS

Østergro
Æbeløgade 4
2100 København Ø

  • Åben have 2-3 gange om ugen. Workshops, grønne oplevelser i femtesals højde.
  • Åbningstider se her
  • ØsterGro er inspireret af taghave-landbruget, Brooklyn Grange, i New York, som blev etableret på taget af et gammelt filmstudie i  Brooklyn i 2010 og med udsigt til Manhattan skyline.

  • Ordet kapilær – eller kapillær – stammer fra fysiologien og er navnet på de små blodkar, som løber langs en krops celler og forsyner dem med næringsmidler. Hos planter er det de mikroskopiske kanaler, gennem hvilke  vandet vandrer fra rødderne til bladene.

  • En kapilærkasse består af en bund fyldt med vand, som langsomt vandrer op gennem jorden og til planterne.

  • TagTomat-projektet laver bl.a. workshops om, hvordan man laver sin egen kapilærkasse, som kan holde planterne med vand i 7-14 dage.
  • Masser af grøntsager, bier og høns.
  • Der er en vareelevator op til taghaven.
1 km

Del lokation automatisk