Rådhushaven

Dybt inde i Københavns Rådhus’ mave ligger rådhusets have. Og befinder man sig her midt i den travleste og mest hektiske del af København, er den en mulighed for lige at få pulsen ned og lytte til springvand og fuglefløjt i stedet for biler på H.C. Andersens Boulevard.

Rådhushaven er ikke et stort udflugtsmål med en masse aktivitetsmuligheder, men den er et velkomment grønt pusterum i et område, der ellers er domineret af trafik. Her er fine, blomstrende bede, bl.a. med rododendron i forsommeren, og i sommerperioden er der sat borde og bænke ud, så man kan sætte sig og puste lidt ud.

Haven er lidt af en hemmelighed, selv om der er skilte til den. Her er sjældent mange gæster, men måske optræder haven i japanske guidebøger om København, for japanerne er blandt de hyppigste besøgende. Ellers er det ikke mindst rådhusets egne ansatte, der for en tid skifter pc og papirdynger ud med planter og pause.

Centralt i haven er et springvand med en siddende bjørn, der fanger vandstrålerne i sit mægtige gab. Springvandet har stået her, siden haven blev anlagt samtidig med rådhuset, og den er skabt af Joakim Skovgaard og Thorvald Bindesbøll.

Det var i øvrigt samme par, der stod bag Dragespringvandet, som man kan se på selve Rådhuspladsen få hundrede meter væk. Men bjørnen er mere enkel end Dragespringvandet – og nok så imponerende.

Rådhushaven hed oprindelig Rådhusgården og var en del af et samlet haveanlæg, der lå ud til H.C. Andersens Boulevard. Den var et populært udflugtsmål for byens borgere, men den blev afviklet, da boulevarden skulle udvides. Og så blev selve gården spærret inde.

Haven er åben i dagtimerne, men den kan være lukket, hvis der er særlige arrangementer. Haven er i øvrigt et populært sted at skåle i champagne, hvis man er blevet gift på Københavns Rådhus.

Foto: Scanpix/Kennet Havgaard

Share Button

DATA & LINKS

Rådhushaven
H. C. Andersens Boulevard
1550 København V

  • Afslapning, kulturhistorie, gåtur.
  • Københavns Rådhus blev bygget fra 1892 og stod færdigt i 1905. Arkitekten bag var Martin Nyrop, og bygningen skulle være en hyldest til København og derfor stå mål med slotte og herregårde.

  • Rådhuset selv er rigt dekoreret overalt af nogle af datidens absolut største kunstnere, og det kan anbefales at tage med på en rundvisning og få historien bag.
  • Rådhustårnet er 105 meter højt, og hvis man står i Rådhushaven, når klokken slår, kan larmen føles øredøvende her mellem murene.
  • Tulipaner, rododendron, roser og andre buske.
  • Op ad muren er der et par figentræer. De har været en sjældenhed tidligere, hvor det danske klima har gjort det svært for den varmekrævende plante. I dag kan de trives flere steder, men kræver stadig en beskyttet vokseplads som her i haven.
  • Haven kan besøges af kørestolsbrugere.
  • Nej, men der er borde og bænke, så man kan spise sin medbragte mad.
1 km

Del lokation automatisk