Sluseholmen

En forårsdag midt i april bliver der travlt på broen og stensætningerne, der går på tværs af slusen i Københavns sydhavn. Voksne og børn står skulder ved skulder med fiskestang, for rygtet har bredt sig: Hornfisken er kommet. Midt i det nyeste København lever en af verdens ældste måder at skaffe sig føde på stadig.

Indtil for mindre end 10 år siden var det utopi, at man kunne fange fine spisefisk i Københavns Havn, men i takt med, at den tunge industri og skibene er forsvundet, er vandet blevet så rent, at man kan fiske (og svømme) i det. Og Sluseholmen er et af de mest populære steder. Blot skal man huske fisketegnet, og at man skal lade være med at tage fisk som skrubber, ål og sild med hjem. De har stadig for højt indhold af tungmetaller og bør sættes ud igen.

Men hornfisk, ørred og torsk kan man roligt gå i køkkenet med – eller måske tage med over til et af bål- og grillstederne på den nærliggende Amager Fælled og lave aftensmaden der.

Fra broen har man udsigt mod noget af det nyeste København – kanalbyen Sluseholmen, der efter hollandsk forbillede er blevet en ganske livlig bydel i nærkontakt med vandet. Her bor flere end 1.000 mennesker.

De røde skure foran bebyggelsen er oprindeligt fiskeskure for taxachauffører fra Valby, og navnet er stadig Bådklubben Valby, men i dag er de nye beboere også medlemmer, og det lille fristed er med til at skabe liv i området.

Vil man hellere bade end fiske, er der fine muligheder i havnebadet på Sluseholmen.

Foto: Kontraframe

Share Button
  • Fiskeri, picnic, spadseretur, badning.
  • Slusen blev bygget tilbage i 1900-1903 for at gøre det lettere at sejle ind i Københavns Havn sydfra. Opfyldninger ved Islands Brygge havde gjort strømmen i havneindløbet stærk, og det var svært at styre skibene. Slusen gjorde indsejlingen roligere, fordi den regulerede vandstand og strøm. I dag bruges den stadig af de mindste både, når de skal ud og ind gennem havnen, og den betjenes af frivillige.

  • Slusemesterboligen er tegnet af Dahlerup omkring år 1900.
  • Selve Sluseholmen har været brugt til havneindustri. Aalborg Portland havde siloanlæg her, og DFDS havde en godsterminal. Da industrien flyttede ud, opstod ideen om at bygge boliger. De første beboere i den nye kanalby flyttede ind i 2006.
  • Teglværksbroen, der forbinder Teglholmen og Sluseholmen, er den første bilbro over Københavns Havn i mere end 50 år. Den stod færdig i 2011.
  • Asfaltvejene i området er egnede for kørestolsbrugere.
  • Flere caféer og et supermarked.
1 km

Del lokation automatisk