Sønder Boulevard

Kom en sommerformiddag, når solen har fået lidt magt, og Vesterbro så småt har fået øjne oven på nattens udskejelser. Så tager Sønder Boulevard imod med grønne arme, og plet efter plet indtages af beboere med kaffe, øl, madpakker og barnevogne. Stemningen er i top, tempoet i bund.

Dagen igennem kommer nye til, og om aftenen breder duften af grill og take-away fra de mange lokale spisesteder sig gennem boulevardens halvanden kilometer. Særligt pladsen foran den lokale nærbutik Kihosk – der er en blanding af købmand, kaffebar, kiosk, boghandel og ølspecialist – er populær.

Sønder Boulevard er historien om Den Grimme Ælling, som den ville have været fortalt, hvis den havde handlet om en vej og ikke en fugleunge. Indtil for få år siden var den forsømt, forurenet og forhærdet. I dag er den i realiteten én lang og ombejlet park i midterrabatten fra Halmtorvet til Enghave Station, og det er i høj grad beboernes ønsker, der har inspireret til forvandlingen.

Der er plantet træer, buske og græs og blomster, og undervejs veksler bordtennis med bure til basketball og andre boldspil. Her er også en populær legeplads til småbørn, formet som et oprørt hav med synkende skib og det hele.

To steder langs boulevarden er der lavet strømstik, så man kan få strøm til fx musik eller kaffemaskine, hvis man (efter forudgående tilladelse) holder et arrangement på boulevarden. Det benyttes bl.a. under festivalen Distortion, hvor Sønder Boulevard bliver fyldt til bristepunktet med mennesker og feststemning.

For tiden er en del af området spærret inde bag de grønne metrohegn, mens boremaskinerne maser sig igennem dernede i undergrunden og får koblet Vesterbro på metrolinjen. Men hegnene udsmykkes jævnligt af graffitikunstnere og er også værd at gå på opdagelse i.

Foto: Scanpix/Christian Als

Share Button

DATA & LINKS

Sønder Boulevard
1720 København V

  • Solbadning, leg, boldspil, afslapning, byliv, cykling, spadseretur, picnic.
  • Tilbage i 1800-tallet gik stranden helt op, hvor Sønder Boulevard ligger i dag. Men efterhånden som København kom i pladsproblemer, blev strandområdet fyldt op, og byen bredte sig. Vesterbro blev – og er stadig – et af de tættest befolkede områder i hele Danmark. Sønder Boulevard stammer tilbage fra begyndelsen af 1900-tallet, men de oprindelige planer om en storslået og fornem gade var der ikke mange spor tilbage af 100 år senere.
  • Til sidst udarbejdede lokalråd, beboere og kommune en plan, og det nye Sønder Boulevard er blevet et af Københavns mest populære lokale grønne områder.
  • Bonusinfo: Dér, hvor legepladsen med det synkende skib ’Trinidad’ ligger nu, lå stranden faktisk i 1800-tallet.
  • Sønder Boulevard er blevet grøn med plæner, staudebede og hundredvis af træer. Fuglelivet er først og fremmest småfugle, måger, krager og duer, og i sommerperioden høres mursejlernes skingre skrig gennem gaden, når de jagter insekter højt oppe i luften.

  • Kommer man en meget tidlig morgentime, kan man overliste en ræv, der prøver at finde noget spiseligt efter de mange gæster.
  • Nej, men området er egnet for kørestolsbrugere.
  • Mange muligheder langs Sønder Boulevard og i hele området.
1 km

Del lokation automatisk