Svanemøllen Strand

Nogle steder er bare fødte klassikere. Da Svanemøllestranden åbnede i 2010, var succesen nærmest hjemme fra dag 1. Og nu plager gæsterne om at få den udvidet, for på en varm sommerdag ligger man så tæt, at man nærmest skal koordinere det med sidemanden, når man vender sig om for at få sol på den anden side.

Stranden er ikke voldsomt stor – en 4.000 kvadratmeter stor trekant med fint, blødt sand. Men en 130 meter lang bademole går ud i vandet, og bænken, der følger hele vejen ud, giver en smuk udsigt til vandet og byen, ikke mindst det imponerende Svanemølleværket.

Faktisk har tællinger vist, at stranden er det næstmest populære sted at tilbringe en sommerdag i København – kun overgået af den gamle turistmagnet Nyhavn. Det må siges at være godt gået af en grønskolling.

Den oprindelige strandpromenade er stadig i brug, og på en lun aften er stemningen nærmest sydlandsk, når rullende kaffe- og isboder triller forbi, og familier promenerer under træerne.

Promenaden er også meget brugt til løbeture, og en weekenddag er det sådan et sted, hvor man kan se forældre lære deres børn at cykle. I det hele taget er det tydeligt, at det i høj grad er lokale, der benytter stranden og promenaden.

Svanemøllestranden er meget børnevenlig, for der bliver kun langsomt dybt. Desuden er der livreddere i højsæsonen, og det bløde sand er også bedre til sandslotte end den noget grovere udgave ved Amager Strandpark.

Ved den nærliggende lystbådehavn holder vinterbadelauget til. Ventelisten til medlemskab er lang, men selve stranden er åben for alle hele året, hvis man skulle få lyst til en gyser. Husk bare, at man aldrig bør bade alene og slet ikke om vinteren.

Foto: Scanpix/Bax Lindhardt

Share Button
  • Badning, snorkling, afslapning, solbadning, leg, gåtur, cykeltur, løb.
  • Badeanstalter var tidligere mere almindelige i København. Det var svært at få et bad derhjemme – i så fald skulle vandet slæbes op i spandevis, hvad der var knap så festligt, hvis man boede på fjerde sal. I 1906 havde mindre end tre procent af københavnerne adgang til et baderum i hjemmet. Derfor opstod der badeanstalter rundt om i København og efterhånden også søbadeanstalter, altså udendørs ved og i havnen.
  • På Østerbro brugte borgerne blandt andet Kalkbrænderihavnen. I 1885 kom søbadeanstalten Helgoland til, komplet med keglebane, café, konditori og det hele.
  • Helgoland var en flydende anstalt, og en vinter stak den til søs og forliste ved Saltholm. To andre blev det til – den sidste blev lukket på grund af forurening i 1932. Den lå der, hvor spildevandet fra blandt andet tuberkulosehospitalet blev ledt direkte ud i bugten. Helgoland blev genopbygget ved Amager, hvor den ligger i dag.
 
  • Vandet i Svanemøllebugten er rent nok til at bade i, men for en sikkerheds skyld er der et underjordisk bassin, hvor stærkt ultraviolet lys dræber eventuelle bakterier.
  • Der er mange fisk og smådyr i vandet. Hvis man snorkler, kan man blandt andet støde på ål, rødspætter og kutlinger.
  • I fralandsvind kan der om sommeren være en del brandmænd.
Molen og promenaden er egnet til kørestole. En rampe fører ned på stranden, hvorfra der er cirka 50 meter til selve vandet.
  • Café og boder. Mulighed for picnic.
1 km

Del lokation automatisk