Bellevue Strandpark

Bellevue er ikke blot en hvilken som helst strand. Hele strandparken og dens omgivelser spiller en central rolle i den nyere danske kulturhistorie. Og selve stranden hører stadig til blandt de populæreste i københavnsområdet. Aldrig så snart har vandet og sandet nået en passende temperatur, før sæsonens nyeste tendenser inden for bade-outfit bliver luftet på Bellevue.

Sådan har det været, lige siden strandparken blev åbnet i 1932, hvor den 700 meter lange, kunstige sandstrand hurtigt fik tilnavnet ’fluepapiret’, fordi de badende gæster lå tæt side om side.

I dag er det ikke blot Øresunds bølger, som tiltrækker folk. Strandens to beachvolley-baner er blevet særdeles populære, og på den store plæne – Staunings Plæne, opkaldt efter den statsminister, som tog initiativ til strandparken – søges der ly for solen under træernes skygge, tæpperne bredes ud til picnic, og folk slår sig ned med en bog.

Samtidig med at strandparken blev etableret, rejste arkitekt Arne Jacobsens ikoniske – og nu fredede – funkisbyggeri, Bellavista og Bellevue Teatret, også kaldet ’den hvide by’, sig på den anden side af Strandvejen.

Midt på Staunings Plæne ligger det lille smukke stråtækte hus, Den Gule Cottage, der i dag er indrettet til restaurant, men tidligere var indgangen til et større kurbadekompleks.

Selve strandarealet er også præget af Arne Jacobsen, som har tegnet de servicebygninger, der i dag rummer kiosker og brusebade.

Foto: Søren Rud

Share Button
1 km

Del lokation automatisk