Byhaven 2200

Den ligger på hjørnet af Stefansgade og Hørsholmsgade på Nørrebro og er en af de senest tilkomne byhaver i København. Et fællesprojekt for de lokale beboere, hvor de cirka 20 store højbede snor sig med en nærmest arkitektonisk skønhed ned gennem haveanlægget i et fredeligt hjørne af Hørsholmparken og er en del af det voksende netværk af urbane haver.

Højbedene har til formål at sikre, at planterne gror i sund og ikke-forurenet jord. I Byhaven 2200 er bede smukt kantet med barkbeklædte planker, som falder naturligt ind i omgivelserne. Alle bedene har forskellige former og er forsynet med håndskrevne skilte, som fortæller, hvad der vokser i dem.

Her møder man ramsløg, squash, sommerporre, kartofler, grønærter, spinat, asparges, løg, tomat, bønner, rucola, jordbær, rabarber og buske med ribs, stikkelsbær og hindbær. Alt, hvad en køkkenhave kan have at byde på.

Midt i det hele er der bygget små urtespiraler af mursten, som nærmest minder om små babelstårne, og her gror der krydderurter af alle slags. Ud mod de omkringliggende trafikårer, hvoraf den ene er cyklisternes Nørrebroruten, er haven afskærmet med lave hække og mod resten af parken afgrænset af en række nyplantede høje fyrretræer.

Byhaverne er noget, alle kan melde sig til. Her bruges hverken sprøjtegifte eller kunstgødning, og så vidt muligt anvendes der genbrugsmaterialer, som fx plankerne, der kanter højbedene i Hørsholmparken, og alt dyrkes efter organiske principper, bl.a. ved at lade forskellige afgrøder vokse side om side, så jorden beriges med forskellige næringsstoffer, og man undgår at luge.

Midt i Byhaven 2200 er der er stort fællesbord med bænke, hvor også beboere, som ikke er aktive i haven, kan være med til smage på de grønne produkter, som skyder op af jorden, når tiden er inde.

Og når man besøger haven, er der samtidig mange muligheder for børnene for at spille bold eller slå sig løs på legepladsen i den nærliggende Nørrebroparken, og de voksne kan nyde solen og en picnic i en af parkerne.

Foto: Søren Rud

Share Button
1 km

Del lokation automatisk