Charlottenlund Skov og Slotshave

Charlottenlund Skov er både en noget vildtvoksende løvskov og et pænt plejet parkområde. Og så er den en populær ’hundeskov’, hvor de firbenede kan få lov at løbe uden snor. Rundt om i skoven er det opstillet 30 poster til orienteringsløb, som alle kan benytte sig af. Centralt i skoven ligger Charlottenlund Slot omgivet af den smukke, fredede slotspark.

Skoven blev indrettet som kongelig dyrehave, inden den ’rigtige’ Dyrehaven ved Klampenborg blev etableret, og lige så længe – dvs. fra 1600-tallet – har de bedrestillede københavnere brugt  ’Lunden’, som området blev kaldt, som forlystelsessted med underholdning og udskænkning.

Den gamle Liva Weel-sang ’Gå med i Lunden’ fra 1932 stammer fra en film, som foregik her og på travbanen, der stadig ligger lige ved siden af.

Skoven består af gamle bøge- og egetræer og små plæner forbundet af selvtrampede stier. Slotshaven omkring slottet var oprindelig en barokhave, hvoraf alléen fra slottet ned til Strandvejen stadig eksisterer, men i slutningen af 1800-tallet blev den omlagt til en landskabelig have i engelsk stil.

På plænen bag slottet står to store 300 år gamle lærketræer, som er grundstammen for hele Danmarks bestand af lærketræer og blev plantet, samtidig med at kongefamilien overtog slottet. Men det er ikke kun i nyere historisk tid, mennesker har sat pris på stedet.

Rundt omkring i skoven og parken ligger der omkring 15 oldtidshøje, som vidner om tidlige bosættelser med udsigt til Øresund.

I det sydvestlige hjørne af skoven ligger Forstbotanisk Have med en række sjældne og eksotiske træer og planter. Den lå i mange år hen som et noget vildtvoksende og uplejet område, men takket være lokale ildsjæle, som skabte foreningen Forstbotanisk Haves Venner, er det nu i samarbejde med Naturstyrelsen lykkedes at få genetableret haven.

Share Button
1 km

Del lokation automatisk