Dousbad Mose

Det ligner nærmest en troldeskov, som er taget direkte ud af ’Hobbitten’. Man forventer hvert øjeblik, at et lille behåret væsen dukker op af mosedyndet eller frem bag et af de mange forkrøblede elletræer, som står med rødderne nede i den fugtige mosebund. Men det eneste, man risikerer at møde, er en flok hjorte eller en ensom vandrer, som har forvildet sig ind i dette nærmest ukendte sted i Dyrehaven.

Vi befinder os lige midt i en gammel stævningsskov, som er en del af den oprindelige skov, der lå her allerede i 1200-tallet, og længe inden Frederik 3. i 1669 besluttede at indrette den nuværende Dyrehaven til sit jagtområde. Stævningsskoven i Dousbad Mose består af rødel, og her har bønderne fra den nærliggende landsby, Stokkerup, kunnet hente brændsel og træ til stolper, pæle og hegn, som de skar af træerne i mosen. Heraf kommer betegnelsen ’stævningsskov’, som betyder, at man regelmæssigt skærer træet ned til roden, hvor der så dannes nye skud.

I rødelskoven i Dousbad Mose bærer træerne præg af denne oprindelige nedskæring, hvilket ses på de forvoksede ’fodposer’, der som knuder har bredt sig lige over rødderne. Men de seneste godt 400 år har træerne fået lov at vokse mere frit, omend den våde mosebund er med til at hæmme deres vækst. Da kongen indrettede sin dyrehave, fik bønderne i Stokkerup nemlig ordre på at nedrive deres gårde og flytte et andet sted hen. Som kompensation fik de tre års skattefrihed.

Foto: Søren Rud

Share Button
1 km

Del lokation automatisk