Gentofte Sø/Brobæk Mose

Gentofte Sø overrasker. Selv om den i fugleflugt ligger bare otte kilometer fra Rådhuspladsen i København og klos op ad en travl motorvej til den ene side, er den en af landets reneste søer, og naturen er ualmindelig rig og varieret. Naboen Brobæk Mose er fredet og lokker med en urskovsagtig stemning.

Brobæk Mose hedder i daglig tale ofte ’Insulinmosen’, fordi den har været brugt som rekreativt område for diabetespatienter ejet af Nordisk Insulin Laboratorium, der i dag er en del af Novo Nordisk.

Skoven i den nordlige del af moseområdet har ikke været dyrket af mennesker i et halvt århundrede, men har fået lov at passe sig selv og udvikle sig naturligt. Det har givet planter og dyr gode betingelser, blandt andet er her adskillige sjældne orkideer eller gøgeurter, som de også kaldes på dansk.

Mosen var oprindelig en del af Gentofte Sø, men søen er blevet afvandet og brugt til tørvegravning og er derfor mindre i dag end tidligere. Løberne ved, at ruten rundt om søen er 2,5 kilometer, men der er mulighed for at udvide og slå nogle sving undervejs. Det er en populær rute for både løbere og vandrere med smukke udsigter undervejs.

Det gamle Gentofte lå ned til søen. Det er der ikke mange spor efter længere, men her findes nogle gamle, gule bygninger, som fra 1795 var skotten Alexander Mitchells strømpefabrik. Fabrikken lå ved en sø, for der skulle bruges meget vand, når strømperne skulle farves eller bleges.

Samtidig var Gentofte Sø drikkevandsforsyning for København helt frem til 1959, og vandet er stadig meget rent, søen er blandt landets ti reneste. Man kan leje både på søen, og fra båd må man også fiske, hvis man har fiskekort. Det kan man købe på Gentoftes borgerservice.

Foto: Scanpix/Anders Tvevad

Share Button
1 km

Del lokation automatisk