Kastellet

Der er både eventyr, historie, natur og masser af legemuligheder på og omkring Kastellet. Det er et gammelt militært område, som i århundreder har skullet forsvare København mod fjender, der kom ad søvejen. Når man kommer inde fra byen og krydser voldgraven, går man ind gennem den gamle, statelige kongeport og er pludselig bragt tilbage til 1660’erne.

Her er man omgivet af de lange, røde mandskabsbygninger, den gule kommandantbygning og kirken med det tilbyggede fængsel, hvor bl.a. Struensee sad lænket til væggen inden sin henrettelse.

Det er alt sammen omsluttet af de ti meter høje græsklædte volde og bastioner med kanoner og en gammel vindmølle, og hvor man på visse årstider kan opleve de vilde tulipaner og smukke, hvide voldhyacinter.

Lige uden for selve Kastellet ligger Churchillparken med Gefionspringvandet og Den engelske Kirke. Ved Langelinje blomstrer kirsebærtræerne om foråret, ude i havneløbet hviler Den lille Havfrue på sin sten, og både her og ud for Den svenske Kirke nordøst for Kastellet er der legepladser for børnene.

I Kastellets voldgrav er der en rig bestand af vandfugle, og på voldene og i det omgivende parkområde kan man søge skygge under den spredte træbevoksning, som oprindeligt havde til formål at nedsætte fjendens mulighed for at se ind på det militære område og i tilfælde af krig kunne levere tømmer til palisader og udbedring af materielle skader.

Kastellet, der er Nordeuropas fineste og bedst bevarede fæstningsværk, rummer stadig militære institutioner og kan i 2014 fejre sit 350-års jubilæum.

Foto: Søren Rud

Share Button
1 km

Del lokation automatisk