Saxoparken

I det tæt bebyggede Vesterbro er der langt mellem de grønne områder. Men klemt inde mellem huse og gårde har naturen alligevel fået plads. Både i store, private haveanlæg og i små, offentlige parker som Saxoparken, der samtidig er centrum for bydelens natur- og miljøværksted, Træstubben.

Den lange, smalle park er anlagt i forbindelse med de mange byfornyelser på Vesterbro, hvor baggårde blev ryddet og åbnet, og hvor nogle ledige arealer blev til grønne muligheder for den lokale befolkning, hvad der særligt på Vesterbro var hårdt tiltrængt. Samtidig blev de få allerede eksisterende grønne områder renoveret.

I dag kan man midt på Københavns stenbro lære at leve bæredygtigt i naturen, og naturvejlederen i Saxoparken holder året igennem arrangementer for de mindste og deres forældre.

Med naturværkstedets hjælp er Saxoparken ikke så meget en friseret park som en vild byhave med bier, insekthotel, urter, krat og masser af aktiviteter, som giver ungerne jord under neglene og nye oplevelser at tage med sig. Det har Træstubben fået kommunens miljøpris for.

Træstubben holder – på ægte genbrugsvis – til i en bygning, der tidligere var offentligt toilet. Da lokaludvalget overtog den for at gøre den til naturcenter, havde den været aflåst i mere end 10 år, var hærget og overmalet med graffiti og stod til nedrivning.

I dag kan man komme forbi og finde børn i færd med at bage snobrød over bål, grutte mel eller lave eksperimenter med regnorme og kompost. Eller man kan møde voksne, der får inspiration til, hvordan deres egne gårdhaver kan blive grønnere og et bedre levested for dyr og planter.

Foto: Rikke Milling

Share Button
1 km

Del lokation automatisk