Sorgenfri Slotshave

De kongelige har altid haft en god fornemmelse for at finde nogle af de smukkeste pletter på landkortet, og Sorgenfri Slotshave er ingen undtagelse. Den er skovklædt naturhave, som ligger langs Mølleåen og lige nord for Lyngbys livlige bymidte, og den tilbyder en fredfyldt og idyllisk kontrast til by- og handelslivet. Den er et roligt åndehul, som også byder på eventyr for de nysgerrige.

Sorgenfri Slot, som ligger midt i slotshaven, har været et kongeligt slot siden 1730, og haven , der er som taget direkte ud af et guldaldermaleri, blev tres år senere omlagt til en romantisk landskabshave i engelsk stil. Men selvom terrænet ligner vild natur, er alting nøje planlagt – lige bortset fra Mølleåen.

Den Reserverede Have nærmest slottet er lukket og forbeholdt den kongelige familie, men der er stadig masser af plads til både en picnic samt løbe- og gåture ad de snoede stier, der helt i overensstemmelse med idéen bag en romantisk have fører frem til den ene overraskelse efter den anden.

På havens højeste punkt, hvorfra der er udsigt over Mølleåen, ligger Grotten, der er bygget af store utilhuggede sten og ligesom andre af havens elementer skal skabe mystik og oplevelse for havens gæster.

Ud til Mølleåen står der en mindebænk for digteren Viggo Stuckenberg, som på grund af økonomiske problemer måtte leje sig ind i slottest gartnerbolig. Andre steder kan man støde på både de små pavilloner Schweizerhuser og Norske Hus, og i den nordlige ende ligger Dronningekilden, hvor en ’kildekone’ solgte likør til havens gæster, som kunne blande den op med det friske vand fra kilden.

I den gamle køkkenhave finder man stadig resterne af en gammel espaliermur fra det tidlige 1700-tal og havens gamle frugttræer.

Foto: Mikkel Grabowski

Share Button
1 km

Del lokation automatisk