Trekroner Fortet

Trekroner Fortet  er den lille kunstigt skabte ø, som ligger ved indsejlingen til Københavns Havn med sine to karakteristiske røde kasernebygninger. Oprindeligt var den en del af  Københavns Befæstning. I dag er der adgang til fortet i sommerhalvåret, hvor man kan gå på opdagelse i de gamle kasematbygningers historiske og dystre kældre og nyde udsigten ind over Københavns skyline.

De ældste dele af fortet stammer tilbage til slutningen af 1700-tallet, men først efter nederlaget til tyskerne i 1864 blev det forstærket med kasematbygning, ammunitionslager og kanonbatterierne.

I 1932 blev det nedlagt som søfort, og i årene frem til Anden Verdenskrig var det et yndet udflugtssted med restaurant, revy, biograf og andre forlystelser, uden at man dog ændrede på bygningerne. Efter krigen forfaldt det mere og mere, men efter en omfattende renovering er det igen et attraktivt udflugtsmål i sommermånederne.

Nu er der igen café og restaurant på søfortet i sommermånederne.

I kasematterne er der udstillinger om fortets og Københavns Befæstnings historie. Her et særligt filmrum, som beretter om Slaget på Reden i 1801, hvor fortet spillede en vigtig rolle, og man kan fare vild i de mørke kældergange, gå på opdagelse på bastionerne eller slå sig ned på græsskråningerne eller ved caféen og nyde solen, udsigten og den friske søbrise.

Trekroner er i dag et af Københavns Befæstnings centrale formidlingscentre med en skoletjeneste, som arrangerer særlige undervisningsforløb ude på fortet, men børnene og de unge kan også på egen hånd benytte sig af mobilguide eller deltage i det mobilspil om stedet, som kan downloades.

Det er kanalrundfarten Canal Tours, som sejler ud til Trekroner, og sejlturen gennem havnen og tværs over havneindsejlingen er i sig selv en oplevelse.

Foto: Scanpix/Arne Magnussen

Share Button
1 km

Del lokation automatisk